Banner

Mensenrechteneducatie

Bij de Liga voor Mensenrechten trekken we voluit de kaart van (blijven) leren door in gesprek te gaan met elkaar. Mensenrechten, een duur woord? Nee, mensenrechteducatie omvat alle initiatieven, acties of vormingen die:

  • … gericht zijn op de bewustmaking, bescherming en realisatie van mensenrechten in onze samenleving,
  • … met als doel een mensenrechtencultuur te installeren, behouden of uitdiepen,
  • … en dat op een empowerende manier.

De Liga doet dit op verschillende manieren, waaronder de organisatie van de tweejaarlijkse Prijs voor Mensenrechten, ontwikkeling van visuele tools zoals onze KiesKeurig campagne, maar ook via een educatief aanbod.

Hiervoor starten we steeds vanuit drie elementen:

  • Kennismaking met het mensenrechtenkader
  • Kritisch kijken naar de invulling en realisatie van specifieke mensenrechten in onze eigen samenleving
  • Tools om zelf praktisch mee aan de slag te gaan in je omgeving

Ons aanbod is uiteraard steeds in ontwikkeling en wordt aangepast aan actuele trends en evoluties. Houd dus zeker deze pagina in de gaten voor updates of word lid en ontvang als eerste Liga-nieuwtjes! We werken op maat van de aanvrager en bekijken samen wat er mogelijk is qua werkvorm, thema en doelgroep. 

 

Een spreker van Liga voor Mensenrechten op jouw evenement?

Kati Verstrepen is voorzitter van de Liga voor Mensenrechten en een begenadigde spreekbuis voor de organisatie en mensenrechten in het algemeen. Daarnaast zijn ook alle Liga-teamleden beschikbaar voor lezingen of bijdragen over hun expertisethema's. Dit binnen het brede veld van mensenrechten tot specifiekere thema's zoals politie, detentie, privacy of recht op protest. Een lezing of sprekersbijdrage van een Liga-medewerker of onze voorzitter kost €250. Lezingen kunnen rechtstreeks aangevraagd worden via maud@mensenrechten.be

Mensenrechten gisteren, vandaag en morgen

Daarnaast bieden we ook een lezing aan die het belang van onze mensenrechten en de geschiedenis ervan uiteenzet.

"10 december 2023 blies de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 75 kaarsjes uit. In eerste instantie een feestelijk momentum, een moment om de verwezenlijkingen van 7 decennia met wereldwijd erkende mensenrechten te overschouwen. Wat bracht de universele verklaring ons? Stemrecht voor vrouwen, onderwijs voor iedereen, stakingsrecht, … Veel zaken zijn vandaag evidenties, maar waren dat nog niet zo heel lang geleden echt niet.

Was het ook een moment om op de lauweren te rusten? Helaas niet. Bij mensrechtenactivisten en - organisaties ligt er nog veel werk op de plank. De laatste jaren worden mensenrechten, of het universele en alom geldende karakter ervan, steeds meer publiekelijk in vraag gesteld. Mensenrechten en bijhorende vrijheden moeten steeds vaker wijken voor maatregelen geïnspireerd door het overheersende veiligheidsdiscours. Liga voor Mensenrechten is er echter van overtuigd dat mensenrechten ons vrij én veilig maken.

Na 75 jaar zijn mensenrechten níet achterhaald, hebben ze de pensioengerechtigde leeftijd zeker niet bereikt. Zijn ze toe aan een grondige update? Klopt! Maar net als 75 jaar geleden en alle memorabele overwinningen sinds die tijd, blijven mensenrechten hét inspirerende kader om een samenleving in verandering duurzaam richting te geven."

Praten over mensenrechten

Mensenrechten lijken voor ons vaak een ver-van-ons-bed verhaal, iets dat betrekking heeft op meer kwetsbare groepen of samenlevingen ver weg van hier … Anderzijds wringt er voor ons iets bij het schrijven van deze zin. Waarschijnlijk ook bij het lezen? We voelen aan dat mensenrechten een deel van ons zijn, ons dagdagelijkse leven is doorspekt van mensenrechtensituaties en vooral … gesprekken over mensenrechten.

Denk maar aan volgende dagdagelijkse uitspraken als “een degelijk pensioen na een carrière van 40 jaar”, “gezonde lucht aan de schoolpoort”, “mijn kind moet veilig naar school kunnen fietsen”, “handen af van mijn data”, …

Veel zaken vinden we ondertussen - gelukkig - vanzelfsprekend. Over andere zaken kunnen we het grondig oneens zijn. Er staan je nu ongetwijfeld enkele zaken voor de geest: meer camera’s in het straatbeeld of meer wijkagenten, menselijke opvang voor vluchtelingen of een streng asielbeleid, vegetarisme voor iedereen of absolute keuzevrijheid, een hoofddoekenverbod of religieuze vrijheid, … en uiteraard alle schakeringen daartussen.

Het verloop van discussies over dit soort zaken durft al wel eens voorspelbaar zijn en eindigt regelmatig met een welles-nietes einde. Zuchten en loslaten? Nee, blijven verder praten en daar willen we het graag met jullie over hebben. Hoe houden we een constructieve dialoog over deze mensenrechtendilemma’s gaande gericht op een nieuw evenwicht in de samenleving? Want: deze discussies zijn van alle tijden... Ze kennen enkel steeds een ander gezicht.

Onze oproep luidt: blijf praten! Aan de hand van communicatietips, praktijkvoorbeelden uit de Ligawerking en enkele cases gaan we samen aan de slag met de toolkit 'Praten over Mensenrechten'. We geven 10 gouden tips om in gesprek te blijven gaan.

 

Overtuigd? Neem zeker contact op!

Een lezing of sprekersbijdrage van een Liga-medewerker of onze voorzitter kost €250. Lezingen kunnen rechtstreeks aangevraagd worden via maud@mensenrechten.be

 

Deel deze pagina