#FiksJePrivacy - surfen zonder pottenkijkers

In #FiksJePrivacy deelt onze technische krak Ronny, medewerker webprojecten en IT, zijn privacytips met jou.

Het is soms beangstend hoeveel internetbedrijven over ons weten. Je merkt het niet alleen in de advertenties die je opgedrongen worden online, jouw data worden ook gebruikt om je voorgekauwde content voor te schotelen. Hallo, internetbubbel! Om toch een beetje controle te houden, kan het daarom aangeraden zijn om zoveel mogelijk anoniem te surfen online. Op die manier worden minder gegevens over jou verzameld en kan je zelf beslissen hoe jouw internetervaring eruitziet, welke informatie je relevant vindt,...

Maar hoe doe je dat, anoniem surfen? Onze technische krak Ronny deelt graag enkele van zijn tips met jou.

Fiks #1: start met je browser

De belangrijkste tool om websites te bezoeken zonder al te veel pottenkijkers is je browser. De meest gebruikte apps zoals Chrome (Google), Edge (Microsoft) en Safari (Apple) sturen namelijk ongevraagd gegevens over je surfgedrag en interesses door naar hun thuisbasis.

Wil je echt anoniem het web op, download en gebruik dan de Torbrowser. Tor is een non-profitorganisatie die zich vooral richt op het onderzoeken en ontwikkelen van online privacy tools. Het nadeel bij het gebruik van die app is dat die af en toe de functionaliteit van een website kan beperken door het weigeren van sommige cookies en scripts.

Fiks #2: een extra laagje bescherming

Mozilla is een andere speler op de markt die met Firefox een browser heeft ontwikkeld die privacy hoog in het vaandel draagt. Net als Brave en de mobiele DuckDockGo browser.  

Hoewel deze apps zijn ontwikkeld met ‘privacy by design’ kan je best nog wat add-ons en plug-ins installeren die je online privacy verbeteren.

 • Ghostery
  Ghostery is een van de beste gratis add-ons die je privacy beschermt. De primaire taak van Ghostery is het blokkeren van advertenties en verschillende trackers die informatie over je verzamelen terwijl je op het internet surft. Die add-on heeft vier verschillende blokkeringsniveaus, afhankelijk van hoe streng je ze wil hebben.
   
 • Privacy Badger
  Privacy Badger is een browser-add-on die ervoor zorgt dat adverteerders en andere externe trackers niet stiekem kunnen bijhouden welke pagina's je op internet bekijkt. Voor de adverteerder is het alsof je plotseling verdwenen bent.
   
 • uBlock Origin
  uBlock Origin is een gratis en open-source, platformonafhankelijke browserextensie voor het filteren van inhoud - voornamelijk gericht op het neutraliseren van privacy schending op een efficiënte, gebruiksvriendelijke manier.

Deel deze pagina