#FiksJePrivacy - surfen zonder pottenkijkers
In #FiksJePrivacy deelt onze technische krak Ronny, medewerker webprojecten en IT, zijn privacytips met jou.
Het is soms beangstend hoeveel internetbedrijven over ons weten. Je merkt het niet alleen in de advertenties die je opgedrongen worden online, jouw data worden ook gebruikt om je voorgekauwde content voor te schotelen. Hallo, internetbubbel! Om toch een beetje controle te houden, kan het daarom aangeraden zijn om zoveel mogelijk anoniem te surfen online. Op die manier worden minder gegevens over jou verzameld en kan je zelf beslissen hoe jouw internetervaring eruitziet, welke informatie je relevant vindt,...
Maar hoe doe je dat, anoniem surfen? Onze technische krak Ronny deelt graag enkele van zijn tips met jou.
Fiks #1: start met je browser
De belangrijkste tool om websites te bezoeken zonder al te veel pottenkijkers is je browser. De meest gebruikte apps zoals Chrome (Google), Edge (Microsoft) en Safari (Apple) sturen namelijk ongevraagd gegevens over je surfgedrag en interesses door naar hun thuisbasis.
Wil je echt anoniem het web op, download en gebruik dan de Torbrowser. Tor is een non-profitorganisatie die zich vooral richt op het onderzoeken en ontwikkelen van online privacy tools. Het nadeel bij het gebruik van die app is dat die af en toe de functionaliteit van een website kan beperken door het weigeren van sommige cookies en scripts.
Fiks #2: een extra laagje bescherming
Mozilla is een andere speler op de markt die met Firefox een browser heeft ontwikkeld die privacy hoog in het vaandel draagt. Net als Brave en de mobiele DuckDockGo browser.
Hoewel deze apps zijn ontwikkeld met ‘privacy by design’ kan je best nog wat add-ons en plug-ins installeren die je online privacy verbeteren.