Regering bevestigt lijst 'Veilige Herkomstlanden': azielzoekers blijven de dupe
23 mei 2013
Op 15 mei 2013 verscheen een Koninklijk Besluit met een nieuwe lijst van ‘veilige herkomstlanden’. Tot onze verbazing werden de zeven landen (Balkanlanden en India) die vorig jaar op de lijst stonden gewoon overgenomen van de vorige lijst. Asielzoekers die uit landen van op de lijst komen zien hun fundamentele rechten niet gegarandeerd worden. Vluchtelingenwerk Vlaanderen, CIRÉ, Liga voor Mensenrechten, Ligue des droits de l’Homme en Association pour le droit des étrangers, herhalen daarom hun bezwaar tegen zo’n lijst.
De lijst ‘veilige herkomstlanden’ bevat zeven landen: Albanië, Bosnië, India, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië. De toepassing van deze lijst roept vragen op over de kwaliteit van de asielprocedure en over het risico om mensen uit te sluiten van de bescherming die zij nodig hebben.
Want de gevolgen van zo’n lijst zijn zwaar voor asielzoekers: de bewijslast wordt zwaarder voor hen, de behandeling van de aanvraag wordt versneld, in principe 15 dagen, het recht om in beroep te gaan is beperkt en ze kunnen zelfs het land uitgezet worden terwijl hun beroep nog loopt. En als het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen beslist om hun aanvraag niet in overweging te nemen dan verliezen ze hun recht op gewone opvang. Terwijl andere asielzoekers langer in de asielopvang mogen blijven ook tijdens de beroepsprocedure.
Naast de problemen met de procedure, is ook de keuze van de landen betwistbaar. Sommige asielzoekers uit de ‘veilige herkomstlanden’ maken deel uit van etnische minderheden, zoals de Roma’s. Deze bevolkingsgroep wordt herhaaldelijk gediscrimineerd en hun basisrechten worden geschonden. Sinds het ontstaan van de lijst in juni 2012 gaf het Commissariaat-generaal in 83 Albanese en 20 Kosovaarse asieldossiers de status van vluchteling aan de betrokkene asielzoekers. Dit bevestigt dat vervolging in deze landen niet sporadisch gebeurt, maar regelmatig. En dat deze landen dus niet veilig zijn voor al hun inwoners. Dat vond ook de Franse Raad van State op 26 maart 2012, die toen besloot om Kosovo en Albanië uit de Franse lijst van ‘veilige herkomstlanden’ te halen. En niet alleen de lijst uit Frankrijk verschilt van de onze. In Europa is geen enkele lijst van ‘veilige’ landen hetzelfde.
Ook de auditeur van de Belgische Raad van State sprak zich uit over Kosovo. Dit door een beroep dat enkele ngo’s in 2012 indienden tegen de eerste lijst van ‘veilige landen’. De Raad van State heeft zich echter nog niet definitief uitgesproken over dit beroep. Toch geeft de regering al een duidelijk signaal: ze wil haar beleid niet veranderen ondanks de zware gevolgen voor asielzoekers uit ‘veilige’ landen.
PERSCONTACT: Kim Vercruysse – 0472 41 18 34
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.