'Het Grondwettelijk Hof deed wat nodig is: de grondrechten van miljoenen onschuldige Belgische burgers beschermen'
Het tegendeel is waar. Uit ervaring weet elke rechtgeaarde jurist dat hoge magistraten doorgaans op kousenvoeten en met bijzondere behoedzaamheid oordelen, beducht als ze zijn dat zij zich niet in een wetgevingsproces mogen mengen. Dat roept meteen de vraag op waarom de Belgische staat het zo ver heeft laten komen. Waarom is men, na de uitspraak van het Duitse Grondwettelijk Hof in 2010, niet eerder tot het inzicht gekomen dat de Belgische dataretentiewet belangrijke aanpassingen nodig had? De Belgische wet bevat volgens het Grondwettelijk Hof onvoldoende waarborgen op het gebied van proportionaliteit. Het Hof benadrukt terecht dat de toegang tot internet- en belgegevens toegespitst moet worden op echt noodzakelijke gevallen van zware criminaliteit. De Belgische overheid had hiervoor echter geen belangstelling.
Nog één fundamentele opmerking. Nee, de onderzoeksrechters zullen voortaan de criminelen in raceauto's niet met de fiets moeten achtervolgen. In het recente verleden kregen politie en justitie in rap tempo allerlei nieuwe wapens en bevoegdheden: DNA-onderzoek, cameratoezicht, grootschalige gegevensbestanden, aftappen van telecommunicatie, biometrisch paspoort en een gamma bijzondere onderzoeksmethoden tot en met het hacken van computers.
Kortom, het Grondwettelijk Hof deed dus wat nodig is: de grondrechten van miljoenen onschuldige Belgische burgers beschermen.